Wat zijn veiligheidsplannen en afspraken?

Een veiligheidsplan staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van de visie op gefaseerd samenwerken aan veiligheid en functioneert als een ‘noodverband’. Het zorgt ervoor dat er snel veiligheid wordt gecreëerd met ondersteuning van de omgeving.

Vervolgens wordt er een hulpverlenings- of ondersteuningsplan ontwikkeld om de risicofactoren, de oorzaken van de onveiligheid en/of het geweld aan te pakken. In dit plan worden doelen en acties opgenomen die de gevolgen van de onveiligheid en/of het geweld aanpakken.

Veiligheidsafspraken voor kinderen en andere gezinsleden zijn bedoeld voor kinderen, jongeren en zorgafhankelijke volwassenen (denk onder andere aan mensen met een beperking en kwetsbare ouderen). Deze afspraken kunnen worden ingezet wanneer er directe afspraken nodig zijn, als het veiligheidsplan nog niet is ontwikkeld en er een overbrugging nodig is, of als uitkomst wanneer het veiligheidsplan is ontwikkeld. Met veiligheidsafspraken vergroot je de eigen regie en kracht van het kind en de zorgafhankelijke volwassene, en versterk je hen in deze soms moeilijke situatie.

Veiligheidsafspraken voor volwassenen kunnen worden ingezet wanneer er directe afspraken nodig zijn, als het veiligheidsplan nog niet is ontwikkeld en er een overbrugging nodig is. Met veiligheidsafspraken vergroot je de eigen regie en kracht van de volwassene en versterk je hen in deze soms moeilijke situatie.