Wat kan het Lokaal Team betekenen bij huiselijk geweld?
Huiselijk geweld kan een grote impact hebben op betrokkenen. Het lokaal team speelt een belangrijke rol in het herstellen van veiligheid en het organiseren van hulp. Een goed werkend lokaal team werkt met een regisseur en volgens gefaseerd samenwerken aan veiligheid bij signalen van huiselijk geweld. Hier lees je hoe het proces werkt en wat het lokaal team kan betekenen.
Het lokaal team gaat met betrokkenen in gesprek
Zodra er signalen van onveiligheid zijn, kan het lokaal team worden ingeschakeld. Dit kan gebeuren door betrokkenen zelf, zoals slachtoffers of gezinsleden, maar ook door meldingen van Veilig Thuis. Het lokaal team gaat in gesprek met alle betrokkenen om de situatie helder te krijgen. Hierbij is het doel om de zorgen en behoeften te begrijpen en te bepalen welke hulp nodig is.
Er komt een regisseur die het vaste gezicht is voor betrokkenen
Om structuur te bieden, wijst het lokaal team een regisseur aan. Deze persoon is het vaste aanspreekpunt voor het gezin. De regisseur houdt overzicht over alle hulpverlening, zorgt dat afspraken worden nagekomen en bewaakt de voortgang. Dit geeft duidelijkheid en vertrouwen aan het gezin.
Er wordt een plan gemaakt en iedereen gaat aan de slag
Samen met de betrokkenen maakt het lokaal team een concreet plan. Dit plan bevat afspraken over wat er moet gebeuren, wie welke verantwoordelijkheid neemt en wat het uiteindelijke doel is. Het kan gaan om praktische hulp, zoals ondersteuning bij opvoeding, of emotionele hulp, zoals therapie of conflictbemiddeling. Het plan richt zich op zowel directe veiligheid als langdurige stabiliteit.
Vier uitkomsten van de hulp
Na het opstellen van het plan gaat iedereen aan de slag. Het lokaal team blijft betrokken om te begeleiden en te evalueren. Afhankelijk van de situatie kunnen vier uitkomsten volgen:
- Betrokkenen kunnen zelfstandig verder: Na de geboden hulp is het gezin in staat om zelf een veilige situatie te behouden.
- Het lokaal team blijft betrokken: Het lokaal team blijft hulp bieden totdat dit niet meer nodig is.
- Andere hulp wordt ingeschakeld: Als er aanvullende ondersteuning nodig is, zoals specialistische therapie of financiële hulp, zorgt het lokaal team voor de juiste doorverwijzing.
- Specialistische instanties worden betrokken: Als de situatie ernstig blijft of verslechtert, wordt Veilig Thuis of de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld om verdere maatregelen te nemen.
Samenwerken aan een veilige toekomst
Het lokaal team werkt stapsgewijs aan oplossingen en blijft betrokken zolang dat nodig is. Regelmatige evaluaties zorgen ervoor dat de geboden hulp blijft aansluiten op de behoeften van het gezin.
Wil je weten wat het lokaal team (sociaal team, wijkteam, team toegang e.d.) in jouw gemeente kan betekenen? Neem contact op met het lokaal team en vraag wat zij kunnen betekenen. Een lokaal team werkt voor een gemeente, waardoor elk lokaal team net even anders kan werken. Daarom neem je contact op met het lokaal team van de gemeente waar je werkt voor algemeen advies en het lokaal team van de gemeente waar betrokkene(n) wonen, voor advies en toeleiding naar hulp.