Wat zijn verantwoordelijkheden en taken?

Verantwoordelijkheden van de indirecte aandachtsfunctionaris

De deskundigheid van de indirecte aandachtsfunctionaris richt zich specifiek op het implementeren, hanteren en borgen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, evenals de werkprocessen van de organisatie. De indirecte aandachtsfunctionaris heeft een brede kennis van het aandachtsgebied meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en werkt op basis van de wettelijke en branchekaders.

De indirecte aandachtsfunctionaris adviseert de directie en beleidsverantwoordelijken van de organisatie in de stappen die genomen moeten worden bij het implementeren en borgen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De indirecte aandachtsfunctionaris ziet toe op het naleven van de wettelijke en branchekaders en zet zich in om hiernaar te handelen als dit onvoldoende gebeurt. De bevoegdheidsgrenzen van de indirecte aandachtsfunctionaris worden bepaald door functionele afspraken met de directie.

De indirecte aandachtsfunctionaris adviseert en begeleid directe aandachtsfunctionarissen bij het bieden van advies, steun en nazorg aan medewerkers als zij handelen volgens de meldcode.

De indirecte aandachtsfunctionaris werkt nauw samen met de directe aandachtsfunctionaris. Voor grotere organisaties is het advies om één indirecte aandachtsfunctionaris aan te stellen en een of meerdere directe aandachtsfunctionarissen. In kleine organisaties combineert meestal één persoon deze taken.

Taken van de indirecte aandachtsfunctionaris

Het taakprofiel is een opsomming van werkzaamheden waarvoor de aandachtsfunctionaris kan worden ingezet. Het feitelijke takenpakket verschilt per aandachtsfunctionaris en per organisatie, en tussen de indirecte en directe aandachtsfunctionaris. De bevoegdheidsgrenzen van de aandachtsfunctionaris worden bepaald door de functionele afspraken met de directie van de organisatie.