Hoe bereid je een gesprek voor?
1. Zorg voor voldoende tijd
Plan het gesprek zo dat je er ruim de tijd voor kunt nemen. Vermijd tijdsdruk en zorg ervoor dat je alle ruimte hebt om het gesprek in alle rust te voeren.
2. Zorg voor een rustige ruimte
Kies een rustige en comfortabele omgeving voor het gesprek waar jullie niet gestoord worden. Een veilige en neutrale plek bevordert openheid.
3. Bedenk met wie je in gesprek gaat
Identificeer de persoon of personen met wie je het gesprek wilt voeren. Denk na over hun achtergrond en eventuele eerdere ervaringen die van invloed kunnen zijn op het gesprek.
4. Bedenk of er veiligheidsmaatregelen nodig zijn
Evalueer of er veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden, zowel fysiek als emotioneel. Dit kan betekenen dat je iemand vraagt om aanwezig te zijn of dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen treft om de veiligheid te waarborgen.
5. Bedenk hoe je traumasensitief het gesprek gaat voeren
Plan vooraf hoe je het gesprek op een traumasensitieve manier wilt aanpakken. Dit omvat het creëren van een gevoel van veiligheid, structuur, en empathisch luisteren. Wees voorbereid op emotionele reacties.
6. Overval de ander niet met een lange lijst aan argumenten
Wees kort en helder in je boodschap. Focus op de belangrijkste punten, zodat de ander niet overweldigd raakt.
7. Wees zorgvuldig met de uitkomst van het overleg
Als er afspraken of besluiten zijn gemaakt, communiceer deze dan duidelijk. Zorg ervoor dat iedereen die bij het overleg betrokken was, op de hoogte is van wat er gedeeld gaat worden.
8. Vraag om ondersteuning indien nodig
Als je je niet comfortabel voelt bij het voeren van het gesprek, aarzel dan niet om een collega of deskundige te vragen om erbij te zijn. Samen kan het gesprek wellicht beter verlopen.
Door deze voorbereidingen te treffen, vergroot je de kans op een effectief en respectvol gesprek.