Wat is het nut van het afwegingskader en de radarfunctie?

Radarfunctie

Huiselijk geweld is een hardnekkig probleem met een groot risico op herhaling. Om dit effectief aan te pakken, is het cruciaal om een volledig beeld te krijgen van de ernst en duur van de situatie. Veilig Thuis speelt hierbij een belangrijke rol door meldingen van verschillende bronnen over een langere periode te combineren. Dit proces wordt de ‘radarfunctie’ genoemd en helpt om patronen van geweld beter te herkennen.

Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt hoe ernstig en frequent huiselijk geweld voorkomt voordat het bij Veilig Thuis wordt gemeld. Volwassenen zonder kinderen ervaren gemiddeld 178 ernstige incidenten per jaar voordat er een melding wordt gedaan, terwijl volwassenen met kinderen gemiddeld 90 incidenten meemaken. (Dit verschil komt waarschijnlijk doordat situaties met kinderen eerder worden opgemerkt en gemeld.)

Eerder geweld vaak een voorspeller is van toekomstig geweld

Omdat eerder geweld vaak een voorspeller is van toekomstig geweld, is het van groot belang om signalen van huiselijk geweld serieus te nemen. Risicofactoren zoals psychische problemen, armoede en verslaving vergroten het risico op herhaling. Daarom zijn professionals verplicht om bij ernstige signalen altijd een melding te doen bij Veilig Thuis, ongeacht of zij zelf hulp kunnen bieden. Op deze manier worden deze signalen zichtbaar op de radar van Veilig Thuis en kunnen ze gekoppeld worden aan eerdere of toekomstige meldingen. Dit maakt een snellere en effectievere aanpak mogelijk en vergroot de kans op duurzame veiligheid.

Afwegingskader

Om professionals te ondersteunen bij het signaleren van huiselijk geweld, is in de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling een afwegingskader opgenomen. Dit kader helpt hen te bepalen bij welke mate van ernst een melding noodzakelijk is. Professionals hebben vaak slechts tijdelijk contact met een gezin en zien daardoor maar een deel van de situatie. Dit maakt het moeilijk om de volledige ernst en onveiligheid goed in te schatten. Het afwegingskader biedt houvast door aan te geven wanneer een melding tot de professionele verantwoordelijkheid behoort, zelfs als de professional zelf in staat is om hulp te bieden.

Dankzij het afwegingskader komen onveilige situaties sneller en beter in beeld bij Veilig Thuis. Dit stelt Veilig Thuis in staat om de ernst van de situatie over een langere periode te monitoren, in kaart te brengen welke hulpverlening al is ingezet en te beoordelen welke verdere acties nodig zijn. Hierdoor draagt het afwegingskader bij aan een effectieve en gerichte aanpak van huiselijk geweld, met als doel om patronen van onveiligheid te doorbreken en slachtoffers beter te beschermen.