Huiselijk geweld komt veel voor in Nederland. Ouderen, volwassenen en kinderen maken het elke dag mee. Huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Daarbij zien we dat slachtoffers vaak opnieuw slachtoffer worden. Huiselijk geweld gaat daarmee door van generatie op generatie. Eerder geweld zegt veel over toekomstig geweld.

Verweij Jonker heeft een onderzoek gedaan ‘Huiselijk geweld: een complex en hardnekkig probleem’. Daarin hebben zij gekeken naar hoe vaak komt huiselijk geweld voor voordat het wordt gemeld bij Veilig Thuis.

Daar komt het volgende uit:

  • Volwassenen zonder kinderen maken gemiddeld 178 ernstige incidenten mee in het jaar voor de bij melding Veilig Thuis.
  • Volwassenen met kinderen maken gemiddeld 90 ernstige incidenten mee in het jaar voor de melding bij Veilig Thuis.

Het kan zijn dat kinderen sneller worden gezien en gemeld bij Veilig Thuis, waardoor het aantal incidenten minder hoog is.

Professionals zijn vaak maar een bepaalde periode betrokken en zien maar een deel van het probleem. Daardoor is het moeilijk om de onveiligheid goed in te schatten. Het afwegingskader helpt daarbij. Door te melden bij Veilig Thuis wanneer het afwegingskader dat aangeeft, komt de onveilige situatie bij Veilig thuis beter in beeld.

Daardoor kan Veilig Thuis over de jaren heen de ernst van de onveiligheid beter inschatten. Daarbij kan Veilig Thuis ook zien wie al hulp heeft geboden en wat het resultaat was. Veilig Thuis kan dan op basis van deze informatie doen wat nodig is.